Ίδιος – Διαφορετικός

Με κεντρικό αντιθετικό ζεύγος το Ίδιος – Διαφορετικός, πέντε εντελώς διαφορετικές ταινίες που όμως κινούνται στο ίδιο πλαίσιο. Η παρουσίαση και ορισμένες φορές η αποδοχή της διαφορετικότητας συνοδεύεται συνήθως από την συνειδητοποίηση πως τελικά οι αποστάσεις είναι πολύ μικρότερες από την αρχική εντύπωση. Η ένταξη των μεταναστών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γαλλία παρουσιάζεται με δύο διαμετρικά αντίθετους τρόπους. Επίσης τα προβλήματα του κοινωνικού και του φυλετικού ρατσισμού στις ΗΠΑ κάνουν με καθυστέρηση την εμφάνισή τους στις mainstream ταινίες. Τέλος, μόνο ένα Βρετανικό Ιπτάμενο Τσίρκο μπορεί να φέρει στην τηλεόρασή και στον κινηματογράφο κάτι πολύ διαφορετικό.

Plato's Academy

Ακαδημία Πλάτωνος (2009) του Φίλιππου Τσίτου

Ο Σταύρος (Αντώνης Καφετζόπουλος) είναι ένας τυπικός νεοέλληνας. Μικροπωλητής, πρώην ροκάς και ταυτόχρονα ρατσιστής πιστεύει πως κάθε ξένος έχει ως σκοπό να τον καταστρέψει οικονομικά και να αλλοιώσει την καθαρότητα της φυλής του. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν εμφανίζεται ο Αλβανός Marenglen (Αναστάσης Κόζντινε) και η μητέρα του Σταύρου αρχίζει να μιλά άπταιστα Αλβανικά. Μια εντελώς κωμικοτραγική προσέγγιση στο μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας και πως στην ουσία αυτό που θεωρείς διαφορετικό μπορεί να είσαι εσύ ο ίδιος.

La Haine

La Haine (Το Μίσος, 1995) του Mathieu Kassovitz

Τρεις φίλοι, ο Εβραίος Vinz (Vincent Cassel), ο Άραβας Saïd (Saïd Taghmaoui) και ο Αφρικανός Hubert (Hubert Koundé) ζούνε σε ένα γκετοποιημένο Γαλλικό προάστιο. Στη διάρκεια μιας συνηθισμένης βραδινής εξέγερσης ο φίλος τους Abdel ξυλοκοπείται άγρια από αστυνομικούς και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Ο Vinz βρίσκει το όπλο ενός αστυνομικού και ορκίζεται εκδίκηση αν πεθάνει ο φίλος τους. Οι δραματικές επιπτώσεις του αποτυχημένου melting pot στην Γαλλική πραγματικότητα καταγράφονται κυνικά και με σκληρότητα μία δεκαετία πριν την μεγάλη κοινωνική αναταραχή του 2005.

Philadelphia

Philadelphia (1993) του Jonathan Demme

Ο Andrew Beckett (Tom Hanks) εργάζεται σε μία μεγάλη νομική εταιρία και συζεί με τον σύντροφό του Miguel Álvarez (Antonio Banderas). Ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει ποτέ πως είναι ομοφυλόφιλος γιατί θα έθετε σε κίνδυνο την καριέρα του. Όταν διαγιγνώσκεται πως πάσχει από AIDS η εταιρία του αποφασίζει να τον απολύσει. Ο Beckett θα κινηθεί δικαστικά για την δικαίωσή του και συνήγορος του αναλαμβάνει ο Joe Miller (Denzel Washington). Αυτό το δικαστικό δράμα είναι μία από τις πρώτες παραγωγές του Hollywood που ασχολείται ανοιχτά τόσο με το θέμα της ομοφυλοφιλίας όσο και με την εμφανή ομοφοβία στην συντηρητική Αμερικάνικη κοινωνία.

Blazing Saddles

Blazing Saddles (1974) του Mel Brooks

Στην Άγρια Δύση του 1874 η κατασκευή ενός σιδηροδρόμου αντιμετωπίζει προβλήματα και πρέπει να περάσει μέσα από μία μικρή πόλη που όλοι οι κάτοικοι της λέγονται Johnson! Για να γίνει πιο εύκολα η μετάβαση οι επιχειρηματίες πείθουν τον Κυβερνήτη (Mel Brooks) να ορίσει έναν νέο σερίφη, τον Bart (Cleavon Little) έναν μαύρο πρώην εργάτη που έχει για βοηθό του τον μόνιμα μεθυσμένο Jim (Gene Wilder). Σε αυτή την παρανοϊκή παρωδία γουέστερν ο Brooks θίγει με τον πιο σατυρικό τρόπο τον ρατσισμό στη Δύση, την δυσκολία της ένταξης των Αφροαμερικανών στην κοινωνία και πως αυτά αποκρύφτηκαν για πολλά χρόνια ειδικά από θεωρητικά φιλελεύθερες τέχνες όπως ο κινηματογράφος.

Monty Python

And Now for Something Completely Different (1971) του Ian MacNaughton

Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση των Monty Python είναι μία συλλογή με μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σκετς των δύο πρώτων σεζόν της τηλεοπτικής τους σειράς Flying Circus που γυρίστηκαν ξανά ειδικά για την ταινία. Η φράση του τίτλου επαναλαμβάνεται αρκετές φορές από τον John Cleese που εκτός όλων των άλλων ρόλων εκτελεί και χρέη παρουσιαστή. Η ταινία είχε σκοπό να γνωρίσει το γκρουπ στο Αμερικάνικο κοινό και σίγουρα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από όσα είχαν συνηθίσει ως τότε. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται το ρεπορτάζ για τις Hell’s Grannies, το τραγούδι Lumberjack Song και το άκρως σουρεαλιστικό Dead Parrot.

Free Comments!