Få Meg På, For Faen (Άναψέ Με, 2011)

Με μία τολμηρή, γλυκιά αλλά και φρέσκια ματιά η Jannicke Systad Jacobsen απεικονίζει με χιούμορ το σεξουαλικό coming-of-age στην Νορβηγική επαρχία.

Fa Meg Pa For Faen Poster

Στο φεστιβάλ της Tribeca του 2011, δύο πρωτοεμφανιζόμενες Σκανδιναβές σκηνοθέτιδες έκαναν την εμφάνιση τους και έφυγαν με βραβεία. Η Σουηδή Lisa Aschan με το Apflickorna (Μαϊμούδες) κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας ενώ η Νορβηγίδα Jannicke Systad Jacobsen έφυγε με το Καλύτερου Σεναρίου για το Få Meg På, For Faen (Turn Me On, Goddammit / Άναψέ Με). Οι ταινίες που σκηνοθέτησαν και έγραψαν, είχαν αρκετές ομοιότητες στην θεματολογία τους, μιας και οι δύο ασχολούνται με την κρίσιμη περίοδο της εφηβείας, και πως αντιμετωπίζεται από την μεριά των κοριτσιών. Η Aschan προτίμησε μια δραματική και σκληρή απεικόνιση αυτής της περιόδου, ενώ η Jacobsen, διάλεξε τον ακριβώς αντίθετο δρόμο με μία καθαρή νεανική κωμωδία.

Fa Meg Pa For Faen

Η Alma (Helene Bergsholm) είναι μια 15χρονη που ζει στο Skoddeheimen, μία απομονωμένη κωμόπολη της Νορβηγίας. Η πόλη της δεν έχει καμία διέξοδο για τα παιδιά της ηλικίας της, μιας και το μόνο που υπάρχει στην περιοχή της είναι ένα κέντρο νεότητας. Η Alma μαζί με τις φίλες της Sara (Malin Bjørhovde) και Ingrid (Beate Støfring) μισούν την πόλη τους και το όνειρο τους είναι να φύγουν από εκεί. Τα προβλήματα για την Alma εντείνονται όταν ανακαλύπτει με πολύ έντονο τρόπο τις σεξουαλικές τις ορμές και ψάχνει κάθε τρόπο να τις ικανοποιήσει. Χρησιμοποιεί κάθε είδους υποκατάστατα, από τηλεφωνικό σεξ και φαντασιώσεις μέχρι και ένα ρολό κερμάτων, αλλά τίποτα δεν την βοηθάει. Το απωθημένο της και κρυφός έρωτας της είναι ο συμμαθητής της Artur (Matias Myren) αν και ποτέ δεν του το έχει εκφράσει. Με αφορμή ένα πάρτυ, βρίσκονται μόνοι τους και ο Artur εκφράζει την προτίμηση του σε εκείνη με έναν πολύ άγαρμπο και ανώριμο τρόπο. Η Alma εκλαμβάνει αυτή την κίνηση ως θετική και το ανακοινώνει στις φίλες τις. Όμως κανείς δεν την πιστεύει και καταλήγει να γίνει περίγελος της μικρής κοινωνίας της.

Fa Meg Pa For Faen (1)

Στην σκέψη μιας νεανικής κωμωδίας για σεξουαλικά πεινασμένους μαθητές, σαφώς και υπάρχει μια αρνητική προδιάθεση, ιδιαίτερα όταν ακόμα και ο τίτλος στην συγκεκριμένη δεν βοηθάει για το αντίθετο. Αν ξεπεραστεί όμως ο αρχικός φόβος, η ταινία καταφέρνει να ανατρέψει την προκατάληψη και να σε κερδίσει σχεδόν από την αρχή. Σε γενικές γραμμές είναι μία διασκεδαστική ταινία, αρκετά έξυπνη και με καλό χιούμορ χωρίς να κουράζει και να μένει στάσιμη. Ασχολείται με όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να περνούν από το μυαλό μιας 15χρονης και το κάνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και χωρίς ταμπού. Για να επιτευχθεί αυτό, σαφώς και χρησιμοποιούνται έντονες σκηνές χωρίς λογοκρισία και περιορισμούς. Η ταινία λέει και δείχνει τα πάντα ανοιχτά και αυτό βγάζει μία φρεσκάδα και φαίνεται ρεαλιστική. Σε αντίθεση με το αποστειρωμένα δήθεν πονηρό αλλά πάντα πουριτανικό και πολιτικά ορθό περιβάλλον του Hollywood, οι Νορβηγοί δείχνουν απελευθερωμένοι και φυσικοί. Άλλωστε είναι μία ταινία για εφήβους που έχει σκηνές «ακατάλληλες» για αυτούς. Όπως είναι αναμενόμενο, τα cliché δεν λείπουν, αφού είναι ένα θέμα που έχει αναπαραχθεί πολλάκις. Ακόμα και όταν γνωρίζεις τι πρόκειται να συμβεί, η σκηνοθεσία καταφέρνει να σε κρατήσει.

Fa Meg Pa For Faen (2)

Το Άναψέ Με είναι και η πρώτη δουλεία της Jacobsen γενικότερα στο κομμάτι του κινηματογράφου μυθοπλασίας, μιας και όλες οι προηγούμενες της ήταν ντοκυμαντέρ. H ίδια συνεργάστηκε στο σενάριο με τον Olaug Nilssen, συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου, που αποτελείται από τρεις ιστορίες για τρεις διαφορετικές γυναίκες. Η ιστορία της Alma είναι η δεύτερη στο βιβλίο, και θέμα της είναι η ανάγκη για αναγνώριση στη σύγχρονη κοινωνία που υπάρχει υπερβολική πληροφόρηση. Έτσι στην ταινία, πέρα από την προφανή πρώτη ανάγνωση της, παρατηρούμε και την ανάγκη της Alma να γίνει γνωστή στο αγόρι της αλλά και να ξεφύγει από τα στενά όρια της επαρχίας της, να γίνει ένα με την Πόλη, το Όσλο. Στην προσπάθεια της αυτή, εμπλέκονται τα θέλω της με τις ορμές της, και η ίδια δείχνει πως δεν ξέρει να τα διαχειριστεί με νηφαλιότητα. Όπως είναι απόλυτα λογικό, η Alma παρασύρεται από τα πάθη της, κάνει σπασμωδικά λάθη και φτάνει στο σημείο να ξεφτιλιστεί σε όλους, αντί να γίνει αποδεκτή από τον Artur. Το αποτέλεσμα αυτό βέβαια, προκύπτει καθαρά από αθώες προθέσεις και αυτό είναι το στοιχείο που κάνει την Alma ακόμα πιο συμπαθητική. Όλη αυτή η εικόνα εμποτίζεται και από το ελαφρά ψυχρό κωμικό στοιχείο, που σε καμία στιγμή δεν θυμίζει το κακοποιημένο χιούμορ που κατακλύζει αντίστοιχες ταινίες. Ταυτόχρονα η Jacobsen δεν κρύβει σε καμία στιγμή πως είναι μια αποκλειστικά κοριτσίστικη ταινία. Αξίζει να αναφερθεί, πως όλα τα παιδιά που παίζουν, είναι για πρώτη φορά ηθοποιοί, ενώ κάποια από αυτά όπως και η πρωταγωνίστρια Helene Bergsholm, ήταν ανήλικα στα γυρίσματα.

Fa Meg Pa For Faen (3)

Αν ως tag line, μένει το “Νορβηγική Νεανική Κωμωδία” σίγουρα για διαφορετικούς λόγους ακούγεται αρκετά αποτρεπτικός συνδυασμός. Αν όμως σκεφτείς πως σε μία βόρεια χώρα με δάση, φιόρδ και ωραία τοπία ζούνε απλοί έφηβοι με τις ίδιες ανάγκες όπως παντού, τότε σίγουρα έχει ενδιαφέρον. Αναμφίβολα το Άναψέ Με δεν είναι ό,τι πιο καινοτόμο έχει υπάρξει σεναριακά ή σκηνοθετικά. Η τόλμη της ταινίας και η εύκολη, όχι απλοϊκή, ανάγνωση της μαζί με τη φρεσκάδα και την διασκεδαστική ατμόσφαιρά της, είναι καλοί λόγοι για να την δεις.

Free Comments!