Teddy Bear (2012)

Ο Mads Matthiesen σκηνοθετεί μία μελαγχολική ταινία χαμηλών τόνων με μικρές δόσεις αισιοδοξίας και θετικής σκέψης.

Teddy Bear Poster

ΟΔανός σκηνοθέτης Mads Matthiesen έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια αφού η μικρού μήκους ταινία του, Dennis (2007), προβλήθηκε σε αρκετά φεστιβάλ αποσπώντας βραβεία και αρκετά θετικές κριτικές από το κοινό. Φέτος ο σκηνοθέτης κάνει το ντεμπούτο του στις μεγάλου μήκους με την ταινία Teddy Bear που είναι στην ουσία μια εξέλιξη του Dennis. Η ταινία έφυγε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό του φετινού φεστιβάλ του Sundance.

Teddy Bear (1)

Ο Dennis (Kim Kold) είναι ένας 38χρονος επαγγελματίας bodybuilder που ζει με την μητέρα του Ingrid (Elsebeth Steentoft) σε ένα προάστιο της Κοπεγχάγης. Παρά την θηριώδη εμφάνιση του, ο Dennis ακολουθεί πιστά όλα τα cliché του καλοκάγαθου γίγαντα. Είναι ντροπαλός με τις γυναίκες, δεν τολμά να αντιπαρατεθεί ποτέ με την μητέρα του και είναι πάντα διαθέσιμος να την βοηθήσει. Ο θείος του που παντρεύτηκε μία κοπέλα που γνώρισε στην Ταϊλάνδη τον προτρέπει να ταξιδέψει εκεί αφού οι γυναίκες είναι πιο εύκολες. Ο Dennis το αποφασίζει, λέει ψέματα στην δεσποτική μητέρα του και πηγαίνει για μία εβδομάδα στην Πατάγια με σκοπό να βρει επιτέλους κάποια που να είναι ο τύπος του.

Teddy Bear (2)

Ο Matthiesen κράτησε όλα τα στοιχεία που έκαναν πετυχημένο το Dennis. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και πάλι ο Kim Kold ενώ στο σενάριο συνεργάζεται ξανά με τον Martin Zandvliet. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργήσουν μία άκρως τρυφερή ταινία που σίγουρα κερδίζει το κοινό. Οι ευαισθησίες του Dennis τον κάνουν τόσο συμπαθή που δημιουργείται η θετική προδιάθεση να τον βοηθήσεις. Φαίνεται τόσο αθώος και άγαρμπος ειδικά μπροστά στις γυναίκες που είναι ξεκάθαρο πόσο παιδί νιώθει κατά βάθος μέσα του. Προσπαθεί να περιορίσει τον όγκο του, μέχρι και τη φωνή του, όταν βρίσκεται μπροστά σε μία γυναίκα. Αυτό είναι ίσως και απόρροια της συμπεριφοράς που έχει απέναντι στην μητέρα του. Φαίνεται ξεκάθαρα επίσης πως εκείνη κατάφερε να τον ευνουχίσει, μη αφήνοντάς του κανένα περιθώριο για προσωπική ζωή. Παρά την ηλικία του η άδειά της είναι απαραίτητη για να κάνει το οτιδήποτε. Ενώ σε κάθε λάθος του η μητέρα του τον παρομοιάζει με τον απόντα πατέρα που ο Dennis ποτέ δεν γνώρισε.

Teddy Bear (3)

Έστω και λίγο πριν φτάσει τα 40, καταφέρνει με τον τρόπο του να επαναστατήσει. Το ταξίδι του στην Ταϊλάνδη θα είναι ίσως η πρώτη μεγάλη του απόφαση για την οποία η μητέρα του έχει πλήρη άγνοια και σίγουρα θα έφερνε αντίρρηση. Για πρώτη φορά θα καταφέρει να κινηθεί ελεύθερος και να ανοιχτεί περισσότερο χωρίς τη σκέψη της καταπίεσης. Η ειρωνεία είναι βέβαια πως αποφασίζει να αναζητήσει τον ρομαντισμό και την αληθινή αγάπη στον παράδεισο του εύκολου σεξ. Η φαινομενική έλλειψη αναστολών των γυναικών που συναντά και η επιθετική τους διάθεση επιδεινώνουν την άβολη θέση του. Στην ουσία δεν θα είναι εύκολο καθώς δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ο αγοραίος έρωτας, εκείνος ψάχνει για μία σύντροφο. Παρά την σκληρή του εμφάνιση είναι τόσο ευάλωτος συναισθηματικά και πρέπει απλά να βρεθεί η κατάλληλη που μπορεί να τον αγγίξει τόσο βαθιά.

Teddy Bear (4)

Ο χαρακτήρας του Dennis αποδίδεται εξαιρετικά από τον Kold και δένει απόλυτα με τον ρόλο του. Αν και το σενάριο δεν εκπλήσσει με την πρωτοτυπία του, σίγουρα καταφέρνει να κρατήσει το ειλικρινές ενδιαφέρον για την τύχη του ανθρωπόμορφου Shrek. Ο Matthiesen θα καταφέρει εν τέλει να βγάλει μια feelgood διάθεση μέσα από την εξαθλιωμένη εικόνα της Ταϊλάνδης και μένοντας όσο πιο μακριά γίνεται από τον σεξοτουρισμό. Το Teddy Bear είναι στην ουσία μία μελαγχολική ταινία χαμηλών τόνων με μικρές δόσεις αισιοδοξίας και θετικής σκέψης που καταφέρνουν να κρύψουν την οικογενειακή ψυχολογική βία.

Free Comments!